News

Consiliul Superior al Magistraturii – “timid, ineficient si reactiv”

Societatea Academica din Romania (SAR) impreuna cu Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) au lansat un raport de evaluare a capacitatii Consiliului Superior al Magistraturii de a dezvolta si implementa standarde etice si de integritate. Raportul are si propuneri pentru imbunatatirea activitatii CSM.

Documentul remarca faptul ca institutia evaluata este in continuare un organism timid, ineficient si reactiv in sanctionarea disciplinara in sistemul de justitie, incalcand el insusi, uneori, principiile de etica.

In raport sunt citate statistici care arata ca de-a lungul ultimilor ani au fost primite sute de sesizari privind disciplian magistratilor. In cazul a mai putin de 10% dintre sesizari au fost palicate sanctiuni. “Pedepsele pentru magistrati sunt mici, cu suspendare; de multe ori, CSM accepta pensionarea anticipata, care stinge actiunile disciplinare,” se arata in raport.

Raportul face si o serie de recomandari pentru o mai stricta respectare a standardelor de etica din care amintim:

– candidatii pentru functii in CSM trebuie sa acorde o mai mare importanta in programele lor cresterii integritatii in sistemul judiciar
– analizarea posibilitatii de infiintare a unui Consiliu de Etica al carui scop sa fie urmarirea respectarii Codului Deontologic al magistratilor
– scurtarea duratei medii a actiunilor disciplinare
– lamurirea cat mai grabnica a situatiei arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei. “Arhiva fostei SIPA are un mare potential de santaj [la adresa judecatorilor si procurorilor]; ea nu trebuie data CSM, ci sigilata si predata Arhivelor Nationale,” arata raportul.

Datele statistice citate in raport, arata ca mita primita de magistrati este cuprinsa intre 20 de euro si 45.000 de euro. Autoarea, Laura Stefan, se arata ingrijorata si de sumele mici primite ca mita de magistrati, pentru ca este clar ca actul este unul repetat: “Din punct de vedere sociologic, este putin probabil ca o persoana aflata intr-o asemenea functie sa accepte o singura data in cariera sa 20 de euro,” spune Stefan.

Potrivit autorilor raportului, “temerile s-au confirmat: dupa intrarea Romaniei in UE, vointa de schimbare interna si influenta Comisiei au slabit; Mecanismul de Cooperare si Verficare (MCV) a ramas singurul care mai impinge inainte reforma in justitie.”

“MCV a fost infiintat ca mecanism pentru ca Uniunea sa aiba un canal de dialog cu Bucurestiul”, a spus Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International, la lansarea raportului SAR – CRPE.

Raportul face parte din proiectul “Evaluarea eficientei Mecanismului UE de Cooperare si Verificare in domeniul Justitiei. Recomandari pentru perioada post-2009”, proiect finantat de Uniunea Europeana prin programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 – Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Urmatoarele studii de evaluare vor viza sectoare cheie pentru politicile anti-coruptie din Romania, precum:

– Evolutia politicilor de resurse umane in magistratura si implicatia acestora asupra actului de justitie si lupta impotriva coruptiei;
– Efectele Mecanismului Cooperare si Verificare asupra dinamicii politice din Romania, cu accent asupra dezbaterilor interne din cadrul partidelor romanesti;
– Evaluarea factorilor care au facilitat acceptarea si implementarea conditionalitatilor UE in domeniul politicilor anti-coruptie.

Link catre raport

Updated: September 9, 2010 — 8:02 am

Leave a Reply

Powered by Netkonsult and RIW - The Defender of Your Human Rights